Afinació

| Afinació | Mecànica i aire | Registre 3res | Alteracions |


Coneixeu el conte de la granota que no se n'adonava que l'estaven bullint lentament? Doncs amb l'afinació passa més o menys el mateix. En general els acordions es desafinen lentament, i com que ens acostumem al so, a vegades ni ens n'adonem. De mica en mica els intervals deixen de ser el que han de ser, els trèmolos són irregulars i el so en general perd volum i solidesa.

És bo afinar l'acordió de forma regular, perquè com més desafinat està, més difícil i car és afinar-lo bé perquè s'han de retocar moltes llengüetes i si estan lluny de l'afinació que els hi pertoca és possible que no es puguin deixar perfectes amb una sola afinada.

Afinar un acordió és una tasca que requereix experiència, et recomano que no ho provis tu mateix perquè et pots endur sorpreses.... porta'm-el, no és tan car com sembla! Per exemple, ajustar 10 llengüetes desafinades surt per uns 25€, 20 llengüetes 35€... recorda que cada nota té tantes llengüetes com veus té l'acordió i cada tecla o botó té dues notes: obrint i tancant, encara que en els cromàtics sigui la mateixa, són inxes diferents. El més habitual, però, és que el teu acordió necessiti un repàs general, no per unes inxes concretes. En aquest  cas el preu varia segons el nombre de notes i de veus de l'acordió, si me'l portes et puc fer un pressupost.

Et deixo, però, unes indicacions per saber si el teu acordió està afinat. Comprova dues coses:
  • que les notes estan afinades. La millor manera és comparant les notes iguals i fent intervals (quartes, quintes, octaves...) i que et semblin agradables. Si el teu acordió té registres, comprova primer l'afinació de la veu principal sola
  • que totes les notes sonin amb el mateix timbre. Si n'hi ha que vibren més que d'altres és que el teu acordió necessita un repàs... 
Els baixos i acords sempre s'afinen secs, sense vibració. Així que si notes que els baixos tenen una certa vibració és que estan desafinats.

Si et pica la curiositat, et pots descarregar una versió de prova de l'afinador que faig servir, però com he dit abans, això no ho és tot ni molt menys. Les llengüetes són éssers imprevisibles i, a més, al final la orella és qui té l'última paraula.

També es pot modificar l'afinació global de l'acordió. Per exemple, canviar el trèmolo o l'afinació global. Per fer un canvi així cal que ho tinguis molt clar, perquè el procés d'afinació desgasta les inxes i, per tant, és millor no abusar-ne.

Si vols comparar diferents tipus de timbre, al web d'en Marc Serafini hi ha àudios de diferents trèmolos. En aquest web també en parla, i encara que els àudios estan fets artificialment i amb un cromàtic de botons, és força instructiu.